Hva er arbitrasje?

I begrepsguiden, har vi nå kommet til en noe mer teknisk, eller i det minste mindre brukt faguttrykk. Det betyr at dette handelsfaguttrykket sjeldent brukes i hverdagsspråket, og heller ikke i økonominyhetene. Men det er fortsatt et relevant og interessant faguttrykk som er ganske vesentlig å ha forståelse for i forbindelse med handel med spesielt verdipapirer og valuta.
Ordet Arbitrasje høres på mange måter veldig fint og flott ut, og det er trolig svært få vanlige nordmenn som faktisk kan fortelle hva det betyr, men etter å ha lest dette vil det være mulig.

7658159678_0041ab3d5e

Kjøp billig og selg dyrt

Å kjøpe et produkt billig og selge det for mer enn du betalte for det, kan nok de fleste se at kan være meget fordelaktig. Det er jo også dette som det i utgangspunktet er snakk om med arbitrasje. Dette betyr i all sin enkelhet – handel av like produkter på ulike markeder til forskjellige priser. Det betyr litt mer utdypende at man handler med varer som er like på ulike markeder eller i ulike land, men som har forskjellige priser fra land til land. Man kjøper produktet til den laveste pris og selger det på det dyreste markedet. Dette skal vel og merke skje uten at man bearbeider eller på noen måte behandler produktet. Det er derfor man ikke må forveksle arbitrasje med spekulasjon i for eksempel verdipapirer, hvor man ofte forventer en kursøking.
Praktisk talt, arbitrasje er etter hvert blitt ganske vanskelig, da for eksempel verdipapirer ikke lengre fysisk transporteres, varen er helt identisk, og det er ingen kostnader eller goder ved transporteren. Derfor vil man også se en identisk pris på ulike markeder ved for eksempel verdipapirer. Dette skjer også som et resultat av nyere lovgivning.

Arbitrasje er egentlig ikke så vanskelig å forstå, og det er et ganske enkelt konsept som av gode grunner ikke så ofte blir brukt lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *