Hva er en sparebank?

Mange har sannsynligvis støtt på begrepet sparebank i forbindelse med søk innenfor den finansielle sektoren, i håp om å finne en passende bank. Det er med god grunn at man støter på dette ordet. En sparebank er omtrent det samme som en forretningsbank. Forskjellen i navnet gjelder i hovedsak eierformen av selskapet. Men det bør også bemerkes at det historisk sett har vært noen juridiske forskjeller for de to typene selskaper. Dette har begrenset sparebankens muligheter for utlån.

Men i dag har sparebankene den samme lovgivningen som bankene og har derfor nøyaktig samme myndighet når det gjelder utlån av penger.

En sparebank er altså en bank på lik linje med de tradisjonelle bankene som de fleste kjenner til og på ett eller annet tidspunkt kanskje har benyttet seg av.

Billiga lån

Eierformen er forskjellen

Den grunnleggende forskjellen ligger som sagt i den eierformen som det historisk sett er i en sparebank. Dette er en form for eierskap som man også har holdt fast ved. Eierformen betyr i all enkelhet at kundene er andelseierne i sparebanken. Dette betyr at de praktisk talt er medeiere i selskapet ut fra et prinsipp om at hver mann har en stemme. Det kan sammenlignes litt med den rollen som en aksjonær har i et selskap.

Det bør nevnes at det ikke utbetales utbytte til andelseierne som det gjør for aksjonærer. I en sparebank er det større fokus på selskapet og derfor ikke så mye på det enkelte medlem. Det sies nemlig at andelseierne eventuelle utbytte konsolideres i selskapet, for på denne måten å sikre sparebanken og gi andelseierne mer lukrative vilkår i forbindelse med for eksempel lån av penger senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *