Hva er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån med faste terminbeløp. Det vil si et lån hvor låntaker betaler det samme beløpet hver gang det skal nedbetales på lånet. Beløpet dekker både renter, gebyrer og utgifter som betales i forbindelse med lånet. Hvor ofte det skal nedbetales på et annuitetslån varierer. Men det vil typisk være hver måned eller en gang i kvartalet.

Hvor og når tar man opp et annuitetslån?

Annuitetslån er mest populært ved huskjøp. Dette skyldes at alle renter, gebyrer og utgifter ved lånet er faste. På den måten vil huseieren ha et sikkert grunnlag for sin økonomi.

Har man derimot et lån med en variabel rente, kan man risikere å oppleve en stigning av terminbeløpet som skal betales. Har man kjøpt et dyrt hus, kan det gi stor økonomisk usikkerhet å ha et lån med en variabel rente. Derfor velger de fleste et annuitetslån, når de skal kjøpe bolig.

Ulempen ved fast rente er at man kan risikere å gå glipp av et fall i rentenivået. Men dette er jo ikke så relevant for tiden, i og med at renten er såpass lav ved huskjøp. Renten er nå på ca. 4 % og det er derfor usannsynlig at den vil falle betydelig. Til gjengjeld vil det vært risikabelt å ha et annuitetslån med en fast rente om renten var på 18 %. Det ville da vært en stor sannsynlighet for at renten på et tidspunkt ville falle.

Blue Piggy Bank WIth Coins

Hvordan nedbetales et annuitetslån?

Når man nedbetaler på et annuitetslån, betaler man som sagt et fast terminbeløp. I begynnelsen av nedbetalingsperioden vil man betale for det meste renter og gebyrer. Men ettersom det resterende lånebeløpet synker, vil de innbetalte beløpene i større grad gå til nedbetaling på lånebeløpet.

Du kan finne forskjellige kalkulatorer på nettet for å regne ut kostnadene ved et annuitetslån.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *