Hva er toll?

Jeg vil nå, i denne begrepsguiden, forlate temaene i bankverdenen for en liten stund. Teamet her er i alle fall ikke et bank-relaterte tema, men heller et handelstema. Det er, som tittelen nok avslører, snakk om toll, hva toll er, samt hvor og når det brukes.

Toll er i dag et ganske velkjent begrep, og man hører ofte om det i nyhetene, i forbindelse med reiser, eller rett og slett når man hører om et selskap som importerer varer.

For det første er toll blitt et forholdsvis negativt ladet ord. Det skyldes nok at toll faktisk er en avgift. Det vil si en ekstra kostnad som pålegges ved import eller eksport av varer. Det er spesielt ved import av varer at man ser denne avgiften. Tollsatsene bestemmes av den politiske side.

Injured Piggy Bank WIth Crutches

I Danmark og Sverige er det ingen umiddelbar innvirkning på tollsatsene, da disse landene er med i EU som også populært kalles en tollunion. Det vil si et fellesskap som har identiske tollmurer utad og ingen toll i innbyrdes handel. Norge er ikke en del av EU, men har likevel de samme vilkårene som Danmark og Sverige, da man har gjensidige tollavtaler med Norge i EU.

Ofte brukes toll som et politisk instrument for fastsettelse av pris og for å oppmuntre bedrifter og private til å kjøpe ulike varer, ved å gjøre andre varer billigere. Toll kan derfor i stor grad brukes til å påvirke prisnivået i ulike bransjer.

Som vanlig forbruker bør man være oppmerksom på tollsatsene, når man handler utenfor EU, både fysisk og via internett. Her kan noen produkter fra enkelte bransjer blir dyrere på grunn av EUs tollsatser. Heldigvis finnes disse satsene på skatteetatens nettsider, slik at man kan forberede seg før man handler utenfor EU.

Toll er i sin enkelhet en avgift som pålegges en vare, når den krysser en bestemt grense. Altså i forbindelse med import eller eksport.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *