Blankolån vs. forbrukslån – hva er best?

De fleste av oss kjenner til termene forbrukslån, lån uten sikkerhet, minilån osv. Men jeg har fått erfare at mange ikke kjenner ordet blankolån og derfor blir de nervøse når jeg nevner ordet for dem. Dette skyldes enkelt og greit uvitenhet og ingenting annet. Hvis ikke du kjenner til begrepet eller ordet blankolån, så er det forståelig at du føler deg utrygg når du får dette presentert første gang. Står du for eksempel i en situasjon hvor du står overfor å skulle låne penger og er du i tvil om hvilken type lån du skal velge, så kan du raskt bli skremt av låneformer som du umiddelbart ikke kjenner til.

Men faktum er at du mest sannsynlig allerede kjenner til blankolån. Du har bare ikke vært klar over at de ble kalt for blankolån. I fagtermer heter det blankolån, men i dagligtale er det mange som for enkelthetens skyld kaller det for et forbrukslån. I dette innlegget vil jeg forklare hva forskjellen er på et blankolån og et forbrukslån, så du aldri kommer i en situasjon igjen, hvor du blir forvirret over disse to termene.

Et forbrukslån er typisk et lån man tar i en bank eller et realkredittinstitutt. Når du tar et lån i enten en bank eller et realkredittinstitutt, skal du som oftest stille sikkerhet. Det kunne for eksempel være i ditt hus eller i din bil. Det vil si at hvis du ikke har mulighet for å betale av på ditt lån, så har banken eller realkredittinstituttet mulighet for å kreve deres penger via å selge enten ditt hus eller din bil. Det er en form for sikkerhet for banken i en tid, hvor det dessverre er mange som ikke har mulighet for å betale av på deres lån.

Med et blankolån forholder det seg annerledes. Her skal du ikke stille sikkerhet og du skal heller ikke redegjøre for hva du har tenkt deg å bruke pengene til. Du risikerer altså ikke at ditt hus eller din bil blir solgt, hvis ikke du kan betale dine avdrag. Til gjengjeld skal du være forberedt på at du kan komme til å betale litt høyere renter og gebyrer enn ved et vanlig forbrukslån. Det er på en måte prisen du betaler for at du ikke behøver å stille sikkerhet. Noen bankrådgivere og økonomer vil kanskje fraråde deg å opprette et blankolån nettopp på grunn av høyere renter, men tenker man over hva finansieringsselskapene egentlig tilbyr deg, så er det kanskje ikke et urettferdig krav de stiller. De setter faktisk deres kreditt på spil, ved ikke å forlange at du stiller sikkerhet. Det er et faktum man er nødt til å ha med i overveielsene innen man sier nei takk til et blankolån.

Personlig synes jeg at det finnes både fordeler og ulemper ved både blankolån og tradisjonelle forbrukslån. En av fordelene ved et blankolån er at du låner penger utenom banken og ikke behøver å blande din bankrådgiver inn i alle dine pengesaker. Det kan være en fordel å skille noen av disse tingene. Du har da ikke alle dine penger bundet opp i en bank. En fordel ved et forbrukslån er at du får litt lavere renter og gebyrer. Så hvis du vet med deg selv at du kan få vanskeligheter med å betale høyere renter og gebyrer, så kan et forbrukslån gjøre den månedlige betalingen mindre.

Det er altså mange ting som spiller inn når du skal velge mellom et forbrukslån og et blankolån. Du kan ikke bare ta en beslutning ut fra din magefølelse. Det krever at du setter deg ned og finner ut av hva dine behov er, hvor lang løpetid du vil ha og hvor mange penger du forventer å skulle låne. Du skal altså gjøre deg klare overveielser om hvordan din økonomiske situasjon ser ut nå og hvordan den kommer til å se ut på lengere sikt.
Så selv om det virker umulig, så må man prøve å se ut i fremtiden når man skal velge mellom et blankolån og et forbrukslån.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *