Det er dyrt å flytte – lån penger til ditt innskudd

Kan du huske følelsen første gang du skulle flytte hjemmefra? De fleste unge starter med å flytte i leilighet når de flyr fra redet, da det er de færreste som har råd til et stort og dyrt hus fra start. De fleste velger også å leie deres første leilighet, av samme grunn som de ikke flytter inn i et hus. Men selv om mange har spart opp til utgiftene i forbindelse med deres første hjem, er det fortsatt mange som blir overrasket over hvor dyrt det er å flytte hjemmefra. Midt i all spenningen og de nye opplevelsene glemmer man at det skal legges mange penger på bordet i forbindelse med en flytting. De fleste har lagt penger til side til møbler og annet inventar, men overraskende mange unge glemmer at man som oftest skal betale et innskudd eller depositum for å flytte inn i en leieleilighet.

Et depositum eller innskudd er utleiers forsikring over at leiligheten kan istandsettes etter fraflytning i tilfelle slit eller ødelagte ting. Noen utleiere velger også at man skal betale tre måneders husleie i forveien. Dette er utleiers forsikring over at de får leieinntekt i tilfelle av fraflytning før tid. Det er dog ikke alle unge som er klar over dette, og derfor blir mange også økonomisk overrasket når det i leiekontrakten står et mye høyere beløp enn de hadde regnet med. Selv ble jeg ganske sjokkert da jeg så min første leiekontrakt. Jeg hadde spart opp en del penger, men da jeg både skulle betale innskudd og tre måneders leie, måtte jeg innse at jeg langt fra hadde spart opp nok penger. Alt i alt skulle jeg av med 40.000kr, og det var ikke penger jeg hadde stående på min konto på daværende tidspunkt. Plutselig var gode råd dyre, og mine foreldre hadde allerede vært så greie å gi meg noen nye møbler, så de hadde ikke råd til å låne meg pengene.

Resultatet for meg var at jeg måtte vente et år med å flytte. Jeg hadde ikke mulighet for å finne pengene, så i stedet måtte jeg spare opp og vente til jeg hadde råd. Jeg kan godt avsløre at det året nok var det lengste i mitt liv. Jeg hadde allerede forberedt meg til å skulle flytte hjemmefra, og da den drømmen ikke ble realisert var jeg mildt sagt skuffet. Derfor har jeg alltid fortalt mine barn at de skal spare opp så mye som de kan, selv om det virker rart at en 14 åring sparer opp til sin fremtidige leilighet. Mine barn er allikevel innstilte på at de skal spare opp i tilfelle av at de ikke får spart opp nok penger, er det heldigvis en annen løsning som kan forhindre dem i å vente lang tid på å flytte hjemmefra. For de har nemlig muligheten til å låne penger til deres innskudd hvis de skulle få bruk for det. Da jeg flyttet hjemmefra, hadde jeg kun mulighet til å låne penger i banken, og på daværende tidspunkt syntes banken ikke at jeg skulle låne penger til et innskudd. Men nå er det heldigvis mange lånutbydere som er uavhengige av banker, og skulle det vise seg at mine barn ikke har råd til et innskudd, vil jeg oppfordre dem til å låne penger av et av disse uavhengige finansieringsselskapene. Fordelen med dette er at mine barn ikke behøver å redegjøre for hva de skal bruke pengene til. De kan låne presist det beløpet de har behov for, og de får pengene utbetalt raskt og behøver dermed ikke å vente med å flytte inn slik jeg måtte. Jeg vil anbefale mine barn å benytte seg av en av disse uavhengige låneutbyderne fordi jeg går ut fra at banken fortsatt ikke synes at et lån til innskudd er en verdig årsak til å låne penger. Utover dette har jeg i de senere årene begynt å flytte fler og fler av mine penger vekk fra banker og over i andre finansieringsinstitutter. Mest av alt fordi jeg ikke bryr meg om bankens fordømmende holdninger til folk som skal låne penger. Jeg forsøker derfor også å lære mine barn at banken ikke alltid er en venn og det er også derfor jeg vil oppfordre dem til å låne penger andre steder når de skal låne penger til et innskudd en gang.
For selv om jeg ønsker at mine barn skal spare opp, er jeg realistisk, og jeg vet at det kan være vanskelig å rekke å spare opp så mange penger når man også gjerne vil leve sitt liv ved siden av. Derfor er et lån til innskudd i forbindelse med en flytting en god idé, hvis du spør meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *